top of page

VUODEN VALOVOIMAISIN TORNIOLAINEN -ÄÄNESTYS

ÄÄNESTÄ VUODEN VALOVOIMAISINTA TORNIOLAISTA 5.11.2021 MENNESSÄ

PIOT_logo_text.png
EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.png
VipuvoimaaEU_2014_2020_rgb.png
tornion kaupunki_logo.png
MITÄ

SE OCH UPPLEV STADEN I NYTT LJUS
6.11.2021

Torneå har nått den respektabla åldern av 400 år och nu är det dags att starta något nytt! Staden grundare Gustav II Adolf lades i sista vilan den 6 november. Gustav har inspirerat oss att ordna den nya tvärkonstnärliga ljusfestivalen PIOT som visar stadens och stadsborna i nytt ljus.

 

PIOT-festivalen firas runtom i Torneå och på lördagen går festivalens huvudevenemang av stapeln. Då möts vi i parken vid Rantakatu, omgivna av inhemsk och internationell ljuskonst.

Ordet PIOT kommer från meänkieli och betyder fest eller gästabud. En gemensam stund för byborna att samlas runt samma bord för att fira livet och njuta av stunden. Vi hälsar dig varmt välkommen till festen.

Den tvärkonstnärliga ljusfestivalen visar Torneå i nytt ljus – följ med på en resa bortom vardagen. Det är dags att tända ljuset och festa!

”Att lansera ett nytt evenemang i Torneå för att fira den 400-åriga staden är fint på många sätt. Vi skapar något bestående för stadsborna som återkommer år efter år och tänder ett ljus under årets mörkaste tid. Torneå har mycket att vara stolt över och vi vill lyfta fram både små och stora gärningar i nytt ljus och framför allt föra samman människor.”

 

Julius Oförsagd

Ansvarig producent

PIOT-FÖRFEST PÅ NORDBERGS MÖLJÄ FREDAGEN DEN 5 NOVEMBER KL. 18 (finsk tid)

Torneås ljusveckor och samtidigt festivalveckoslutet inleds fredagen den 5 november kl.18 finsk tid på Nordbergs Möljä! Förfesten sätter dig i festivalstämning: du får se parken (Apteekin puisto) vackert belyst, dansskolan Stages "Spirit of Kojamos " -dans, premiären på - Torneå stads film Gränslös Torneå och ljuskonst som unga har skapat i sin ljusverkstad.  Programledare på evenemanget är Hanna-Leena Ainonen, gränssamarbetsutvecklare. 

 

Kom med och njut av programmet under förfesten! Efter programmet kan du styra stegen mot Torneå centrum och Hallituskatu där du hittar pärlorna i programmet Ljusglimten.

HUVUDEVENEMANGET I PARKEN VID RANTAKATU DEN 6 NOVEMBER KL. 16–22 (finsk tid)

Under PIOT-festivalens huvudevenemang fylls området runt Rantakatu av ljuskonst, artister samt mat och dryck under hela lördagskvällen. Under festivalen kan du följa stigen som leder dig på en resa bortom vardagen och uppleva staden och dess människor i nytt ljus. Evenemangsområdet är öppet för publiken klockan 16–22 finsk tid. Kom när det passar dig och njut av konsten, sällskapet och ljuset som bryter mörkret.

 

Konstglimtarna börjar i Sylvan metsä vid Rantakatu 

kl. 17.00, 19.00 och 21.00 (finsk tid)

FRITT INTRÄDE TILL EVENEMANGET

LJUSGLIMTAR RUNTOM I STADEN UNDER 5–7 NOVEMBER

Programmet Ljusglimten tar över staden och samlar ihop enskilda programinslag, jippon, evenemang och nöjen för att visa upp staden i nytt ljus.  Över 20 jippon i helt nytt ljus runtom i Torneå. Vad händer i ditt grannskap? Bekanta dig med programmet Ljusglimten!

SEURAA MEITÄ

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

  • Facebook
  • Instagram

HUVUDEVENEMANG

Huvudevenemanget firas den 6 november 2021 kl. 16.00–22.00 finsk tid i parken vid Rantakatu. Huvudprogrammet under PIOT-festivalen byggs runt en stig som du kan följa för att se staden och dig själv i nytt ljus. Följ med på en resa bortom vardagen!
 

Fritt inträde till evenemanget.

 

PIOT-festivalen fyller området och parkerna runt museerna med inhemsk och internationell ljuskonst, uppträdanden samt mat och dryck. Dyk ner i artisternas värld och bekanta dig med verken i förväg.

CORONASÄKERHETEN UNDER HUVUDEVENEMANGET:

  • Vi följer de gällande myndighetsbestämmelserna under evenemanget.

  • Vi rekommenderar att besökarna följer de allmänna hygienanvisningarna för att förhindra spridning av coronaviruset.

  • Vi rekommenderar användning av ansiktsmask i situationer där det är svårt att hålla en meters avstånd till andra.

  • Vi rekommenderar att besökarna använder appen Coronablinkern. (används i Finland)

OTA YHTEYTTÄ
PIOT_graphic_I.png
PIOT_graphic_P.png
PIOT_graphic_O.png
PIOT_graphic_T.png
bottom of page