top of page
PIOT_graphic_P.png

PÄÄTAPAHTUMA

Päätapahtumaa juhlitaan 6.11.2021, klo 16:00 - 22:00 Rantakadun puiston alueella. 

PIOT-festivaalin pääohjelma rakentuu polkuun, jonka varrella pääset tarkastelemaan kaupunkia ja itseäsi uudessa valossa. Tule mukaan matkalle arjen yläpuolelle! 

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

PIOT-festivaali täyttää museoiden ympäristön puistoineen kotimaisella ja kansainvälisellä valotaiteella, esityksillä sekä ruualla ja juomalla. Sukella taiteilijoiden maailmaan ja tutustu teoksiin ennakkoon.

ALUE-
KARTTA

TEOKSET

1.   POST AIRLINE FLIGHTS FROM 1916 TO 2021  –  LAPPIA

2.   DARK IDEAS    DUNCAN MATTHEWS

3.   SYLVAN METSÄ -ESITYS    TITTA COURT & RIMPPAREMMI

4.    ATLAS TREE    TEEMU MÄÄTTÄNEN

5.   RELATIONS OF COLOUR    ALEXANDER SALVESEN

6.   NOSTALGIA -ESITYS    RIMPPAREMMI

OHJELMA

PLATTA  –  RUOKAA JA JUOMAA

VALOSTA VARJOON -KUVAUSPISTE  –  NUORISOTOIMI

ESITTÄVÄN TAITEEN PYRÄHDYKSET ALKAVAT SYLVAN METSÄSTÄ:

KLO 17.00, 19.00 JA 21.00

PIOT-aluekartta_share-feed_1x1_share-feed_1x1.jpg
Teokset

TEOKSET

RELATIONS OF COLOUR

ALEXANDER SALVESEN

TEOKSEN NIMI Relations of Colour

VALMISTUMISVUOSI 2018

MATERIAALI Ledvalo, Alumiini
 

Emme näe asioita niin kuin ne oikeasti ovat, vaan näemme kaiken suhteessa ympäristöönsä. Silmän adaptaatio tuottaa jatkuvasti uusia ärsykkeitä ja aivojen tulkitessa näkemäämme emme enää voi olla varmoja missä lopullinen muutos tapahtuu.

ALEXANDER SALVESEN (S. 1990) on Helsingissä asuva kuvataiteilija joka työskentelee monialaisesti eri visuaalisten taiteiden parissa. Salvesen hyödyntää teoksissaan usein valoa ja teokset pohjaavat värien, esineiden ja muotojen keskinäisiin suhteisiin, niiden herättämiin mielikuviin sekä havaintokokemukseen. Töissään hän pyrkii kutittamaan kokijan aisteja ja pysäyttämään tämän teoksen äärelle ihmettelemään, pohtimaan tai keskustelemaan. Salvesenin työt kumpuavat usein luonnosta ja luonnonilmiöistä sekä meitä ympäröivästä poliittisesta ilmapiiristä. Viime vuosina Salvesen on ottanut töissään vahvasti kantaa meneillään olevaan lajikatoon, ilmastokatastrofiin ja elinympäristöjen muutokseen. Salvesenin töitä on ollut esillä monissa valotaidenäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissä. Salvesen työskentelee myös kuraattorina ja ajoittain visualistina esittävän taiteen kontekstissa.

www.alexandersalvesen.com

TEOKSEN NIMI ATLAS TREE 

VALMISTUMISVUOSI 2019 

MATERIAALI Projektori, LED-valo, tietokone, processing-koodi

 

Teemu Määttäsen teoksessa ATLAS TREE mielikuvitukselliset kartat ja kartoitukset liikkuvat puun rungolla. Teoksessa voi nähdä kartoittamisen esiin tuoman liikkeen erilaisissa mittakaavoissa, mikrotason ravinteiden liikkeestä makrotason liikenteen, teollisuuden ja yhteiskunnan liikkeiden kautta aina kosmiseen mittakaavaan saakka. Teos on joka kerta hieman erilainen, sillä se syntyy reaaliaikaisesti erilaisten sattumanvaraisuuksien ja yksinkertaisten algoritmien ohjaamana.

 

“Teoksissani tutkin tilan, valon, värin ja liikkeen suhteita ja niiden muutoksista syntyviä assosiaatioita. Haluan luoda teoksia, joiden parissa tätä ihmettelyä ja havainnointia voi jakaa muiden kanssa.” 


TEEMU MÄÄTTÄNEN on tehnyt projisointeihin perustuvia installaatiota gallerioihin ja valofestivaaleille sekä työskennellyt mediasuunnittelijana, lavastajana ja valosuunnittelijana tanssi- ja teatteriproduktioissa vuodesta 2006.

.

Teoksen toteuttamista on tukenut Espoo Visual Festival.

atlas-tree

TEEMU MÄÄTTÄNEN

ATLAS
TREE

Dark Ideas (2).jpg

DARK
IDEAS

DUNCAN MATTHEWS

TEOKSEN NIMI Dark Ideas

VALMISTUMISVUOSI 2016

MATERIAALI Projektorit, rikkinäisiä lamppuja, käytettyjä värillisiä valofilttereitä, auton sulakkeita ja linssejä LED valoille.

Dark Ideas -installaatio, on luotu käyttäen materiaalina rikkinäisiä lamppuja, käytettyjä teatterivalojen värifilttereitä, sekä pieniä elektronisia laitteita, joiden varjot heijastetaan rakennusten ulkoseinille. Osien asettelu projektorin päälle luo efektin muurahaisista ja muista pieneliöistä, jotka ovat vuorovaikutuksessa pintojen kanssa joille ne heijastetaan. Teos haluaa materiaalivalinnoillaan antaa sellaisille esineille uuden tarkoituksen, jotka normaalisti heitettäisiin pois käytön jälkeen: vielä viimeinen mahdollisuus loistaa,

 

DUNCAN MATTHEWS muutti Suomeen vuonna 2007 ja on työskennellyt tapahtuma- ja viihdealalla vuodesta 2009 lähtien. Hän on opiskellut taidetta koulussa, sekä yliopistossa Iso-Britanniassa.

TEOKSEN NIMI NOSTALGIA

TANSSIJAT Tanssiteatteri Rimpparemmi, Marjo Selin, Atte Herd, Helmi Järvensivu, Laura Kallas-Herd 

ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Nurmela

VALOSUUNNITTELU Lauri Lundahl

 

Tanssiteatteri Rimpparemmi tuo PIOT-festivaaleille pinkkejä muistoja ja takapenkin romantiikkaa. Kasaripoppi pauhaa ja pilistellään menemään ympäri kaupunkia, ilman häivää huomisesta. Nostalgia -teoksessa tarkastellaan ajan kulumista ennen älylaitteita ja kokoaikaista kiirettä.

www.rimpparemmi.fi

Vesi.jpg

NOSTALGIA

TANSSITEATTERI RIMPPAREMMI

Mediatalo_edited.jpg

SYLVAN
METSÄ

TEOKSEN NIMI Sylvan metsä

KOREOGRAFI Matti Paloniemi

SYLVA Titta Court

TANSSIJAT Lapin urheiluopiston tanssin koulutus,  Roosa Ryhänen, Verna Salo, Lisa-Maria Virtanen, Ida Tiilikainen, Sini Napari, Hanna Hellman, Jasmin Laaksoharju, Maria Kiema, Jemina Luomajoki, Ida Remsu

ÄÄNISUUNNITTELU Henri Haakana

VALOSUUNNITTELU Lauri Lundahl

Tornion historiasta tuttu ja myyttinen Sylva Kornwall toimii teoksen päähahmona ja innoittajana. Mystisen Sylvan tarinaa ja hänestä kerrottuja myyttejä tarkastellaan teoksessa valon ja esittävän taiteen voimin.

TEOKSEN NIMI Post Airline lights from 1916 to 2021

TEKIJÄT AO Lappian AV Viestinnän opiskelijat Susanna Savonen, Maria-Teresa Inkilä 

OHJAAJAT AO Lappian Estraditekniikan opettaja Tuomas Rajaniemi

 

Tornion ja Haaparannan posti-ilmarata rakennettiin vuosina 1916–1917, ensimmäisen maailmansodan aikana, Tornion ja Haaparannan välille. Tornio joen ylittävällä radalla kulki 45 kuljetuskoria 17 metrin korkeudessa. Ilmaradalla kulki parin vuoden aikana 27,7 miljoonaa postipakettia.


Teoksessa kuvabetonista valaistaan yksityiskohtia, kirkon torni, postihäkki, sekä linjan vaijereiden kannatintorni. Valaistavista yksityiskohdista koostetaan myös lyhyt videoteos, joka projisoidaan maakuntamuseon betonilaatan takaosaan. Alueen puut saavat talvisen väriloisteen tuoksi maagiseksi illaksi. 

 

Kuvabetonin valaisu on Ammattioppisto Lappian AV-viestinnän opiskelijoiden visio siitä, miltä postin ilmarata voisi näyttää nykypäivän valossa.

Post airline lights from 1916 to 2021.jpg

POST AIRLINE FLIGHTS FROM 1916 TO 2021

LAPPIA

Alueen valomaailman ja rakennusten valaisun konseptoinnin ja suunnittelun on toteuttanut valotaiteilija Jukka Huitila ja tekninen suunnittelija Lauri Lundahl. 

Plattan alueen äänisuunnittelu ja sävellys: Johanna Ruotsalainen ja Henri Haakana

 

Koronaturvallisuus päätapahtumassa: 

 

  • Noudatamme tapahtuman järjestämisessä voimassa olevia viranomaismääräyksiä.

  • Suosittelemme noudattamaan yleisiä hygieniaohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

  • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa 1 metrin etäisyyden pitäminen on vaikeaa.

  • Suosittelemme pitämään Koronavilkku-sovelluksen toiminnassa.

PÄÄTAPAHTUMAAN VALOA TUOMASSA

VipuvoimaaEU_2014_2020_rgb.png
EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.png
tornion kaupunki_logo.png
tapojarvi_logo.png
AF logo vertical black.png
OMAMAKIALOGO.jpg

ANTTI
KAARLELA

Lappia_rgb.jpg
rr-logo.png
santasport-logo.png

LAPIN URHEILUOPISTO

10380296_534476466679490_1715042465752927690_n.jpg
EWLOGO-BLACK-saitti.png
bottom of page